h

Opinie: een AED voor iedere kern

18 september 2007

Opinie: een AED voor iedere kern

De SP in Hulst pleit middels een initiatiefvoorstel voor een eenmalige subsidie van € 1500 per EHBO-vereniging voor de aanschaf van een AED. Hieronder zetten wij onze beweegredenen hiervoor uiteen.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat levens kan redden. Een AED is een apparaat waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend, indien er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Met de komst van de AED is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren bij een plotselinge hartstilstand. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met reanimeren en defibrilleren. Snelle reanimatie (beademen en hartmassage) en het gebruik van een AED vergroten de overlevingskansen aanzienlijk, tot wel 70%!

Kernen
Verschillende kernen binnen de gemeente Hulst moeten het zonder huisarts stellen. Het is een feit dat in kernen als Graauw er geen huisarts meer aanwezig is. Tijdens werkdagen is de dichtstbijzijnde arts in Hulst bereikbaar, ruim 8 km. verderop. ’s Avonds, ‘s nachts en in het weekend is men aangewezen op de Huisartsenpost in Ziekenhuis De Honte in Terneuzen. Tegelijkertijd kan men vaststellen dat de bevolking in de gemeente Hulst vergrijst. Men kan zich dus voorstellen dat juist in de kernen – waar men verstoken is van een huisarts – een AED op een centrale plek van levensbelang kan zijn.

Ons voorstel
Op 24 augustus hebben we een initiatiefvoorstel ingediend. We willen dat er eenmalig € 13500 beschikbaar komt voor de aanschaf van AED’s door EHBO-verenigingen. Er zijn negen EHBO-verenigingen in onze gemeente, dat komt dus neer op € 1500 per EHBO-vereniging. In ruil voor de subsidie moeten de verenigingen aan de volgende voorwaarden voldoen:

• de locatie waar de AED hangt moet goed bereikbaar zijn, zowel per auto, te voet als per fiets;
• de locatie is openbaar;
• de subsidieaanvrager draagt zorg voor opleiding en training in omgang met een AED;
• indien mogelijk dient er op de locatie een gediplomeerd EHBO’er en/of BHV’er aanwezig te zijn.

Natuurlijk is een bedrag van € 1500 niet genoeg om een AED aan te schaffen. En dat weten de EHBO-vereningingen ook. Toch schrijven de verenigingen in een brief aan de gemeenteraad: “Aan het beschikbaar stellen en onderhouden van een AED zitten hoge kosten. Daarbij valt te denken aan de aanschaf, onderhoud, verzekering, opleidingen e.d. Daarom zijn wij (de EHBO-verenigingen) zeer ingenomen met het initiatiefvoorstel van de fractie van de Socialistische Partij in de gemeenteraad van Hulst om voor alle EHBO-verenigingen een geldbedrag beschikbaar te stellen voor de aanschaf van een AED. U zult begrijpen dat met het bedrag van € 1.500 per EHBO-vereniging de kosten zeker niet gedekt zullen zijn. Een gemiddelde AED kost namelijk zo'n € 2.500 ”.

De verenigingen zien het vooral als een aanmoediging om zelf geld in te zamelen om aanvullende financiering te vinden om dergelijke apparatuur kostendekkend in de kernen te realiseren. Daarbij kunnen de verenigingen een beroep doen op bedrijven, particulieren en andere fondsen. Zelf investeren de verenigingen in opleidingen, voorlichting en de uren van onze vrijwilligers om te zorgen dat de AED goed onderhouden wordt en altijd stand-by is. “ aldus Etiënne de Wit (voorzitter EHBO-vereniging Clinge).

Beter hadden wij onze bedoeling met ons voorstel niet onder woorden kunnen brengen. Wij willen dat de subsidieregeling met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 in werking treedt. Zodat ook de diverse verenigingen die inmiddels op eigen kracht een AED hebben weten aan te schaffen ook in aanmerking kunnen komen voor deze aanmoedigingssubsidie.

Misverstand
Op vijf september is ons voorstel in de commissie Samenleving besproken. En daar bleek een hardnekkig misverstand de ronde te doen: een AED mag alleen door professionals worden bediend. Niets is echter minder waar. Een AED mag door iedereen worden gebruikt. Vanzelfsprekend is het een pluspunt dat een gebruiker van de AED kan reanimeren. Daarom stellen wij in ons voorstel de voorwaarde dat de EHBO-verenigingen zorgen voor het aanbieden aan een ieder die dat wil van een speciale training bediening AED/reanimatie. Verschillende verenigingen bieden inmiddels zo’n training aan. De kosten voor zo’n training lopen uiteen van € 10 tot € 20. Deze trainingen zijn hiermee voor iedereen betaalbaar.

Verantwoordelijkheid bedrijven
In de commissievergadering werd ook geopperd of het niet beter zou zijn om het lokale bedrijfsleven te stimuleren om een AED aan te schaffen. In onze beleving sluit het één het ander niet uit. Hoe meer AED’s er in de gemeente Hulst aanwezig zijn, hoe beter. Echter in de kernen is het bedrijfsleven aan de randen van het dorp gevestigd. Bedrijven zijn ook niet 24 uur per dag bereikbaar en/of toegankelijk. Het is daarom beter om de EHBO-verenigingen in de gelegenheid te stellen om een AED aan te schaffen en te laten beheren. Zij zijn bij uitstek op de hoogte van de plaats waar de meeste (risico)groepen zich ophouden.

Waarom nu dit voorstel?
Momenteel wordt in de gemeente Hulst de begroting voor 2008 besproken. Wij denken dat het nu het moment is om invulling te geven aan ons initiatiefvoorstel. Een voorstel waar iedere inwoner van onze gemeente van kan profiteren. Want wie wil er nu niet met een relatief klein bedrag een bijdrage leveren aan het redden van levens?

Ger van Unen
Fractievoorzitter SP-Hulst

AED voor Hulst
SP dient initiatiefvoorstel in

U bent hier