h

PFAS monument onthuld

14 december 2024

PFAS monument onthuld

Foto: SP Hulst

Zaterdag 14 december hebben Pateick Keizer (voorzitter SP afdeling Hulst) en Ger van Unen (fractievoorzitter SP Zeeland) het Monument van de niet uitgevoerde PFAS onderzoeken onthuld. Dat deden zij in het Dijkhuis van Emmadorp, met het Verdronken Land van Saeftinghe op de achtergrond. Hieronder lees je wat Patrick bij de onthulling heeft gezegd.

"Normaal is de onthulling van een monument een feestelijk iets. Iemand houdt een vrolijk praatje en onthult daarna het monument. Vandaag doe ik het anders. Want de aanleiding is niet feestelijk. Daarom onthul ik eerst het monument. En daarna vertel ik wat de SP wil.

Wat je ziet, dit PFAS-molecuul, zit in mens, dier en natuur. Ook in dit gebied. Want je zou het niet zeggen. Maar ook hier in, het prachtige, Verdronken Land van Saefthinge, daar is niets wat het lijkt.

Ja, het is een mooi en waardevol gebied maar het is ook een vergiftigd gebied. Vervuild met PFAS. Het is zo vergiftigd dat het vlees van de hier grazende dieren niet verkocht mag worden. De grazers in dit gebied zijn nodig om het gebied te onderhouden. Zonder pachters geen dieren. Dus gemeente, Provincie en Het Zeeuwse Landschap: zorg voor compensatie voor de pachters. De gemeenteraad in Hulst wil dat het geld daarvoor wordt gehaald bij 3M, dat is een goed begin.

Maar we willen meer. Start een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van alle dieren die in dit gebied en in andere Natura 2000 gebieden in Hulst en elders langs de Westerschelde leven. Het is belangrijk om te weten welke gevolgen de PFAS-concentraties hebben op de gezondheid van alle dieren, dus inclusief de in de natuurgebieden verblijvende vogels.

Maar we willen meer. Mensen maken zich zorgen. Soms best wel grote zorgen. Daarom heeft de SP al vaak opgeroepen om op vrijwillige basis een bevolkingsonderzoek uit te laten voeren naar het PFAS-gehalte in het bloed van mensen die langs de Westerschelde wonen. Tot nu zonder resultaat. Want iedere betrokken instantie wijst naar elkaar, wacht op elkaar en in de tussentijd gebeurt er niets.

Maar het is snel te regelen als je zou willen. De gemeenten zijn de baas van de GGD. Dus die kunnen - vandaag nog - de GGD opdracht geven om te starten met een bevolkingsonderzoek, op vrijwillige basis. Zodat iedereen die dat wil zijn bloedwaarden kan laten onderzoeken op PFAS.

Maar we willen meer. We willen een productiestop. Steeds meer mensen en organisaties willen een verbod op productie van PFAS. Dus waarom gebeurt het dan niet?

Geld en onwil, beste mensen. Geld en onwil. Het gebeurt door pure onwil niet. Grote chemische bedrijven geven 20 miljoen euro per jaar uit om te voorkomen dat in Europa vanaf 2030 een verbod op PFAS wordt ingesteld.

PFAS moet de wereld uit, te beginnen in Zeeland! En zolang dat niet is geregeld zal dit rondreizend monument steeds op andere plekken langs de Westerschelde opduiken. Want we willen een schone, gezonde leefomgeving voor mens en dier!"

Zeeland Nu - Omroep Zeeland | [PFAS eerste onderwerp na reclame]

Reacties

Beste mensen, ik heb een vraag m.b.t. de voorlaatste alinea.
Hoe gaan die grote chemische bedrijven te werk om te voorkomen dat het verbod op PFAS wordt ingesteld ?
Vriendelijke groet, Wopke.

Ze huren o.a. lobby bureaus in die de parlementsleden in het Europees parlement bewerken.

Reactie toevoegen

U bent hier