SP brengt bezoek aan de Voedselbank
SP brengt bezoek aan de Voedselbank
Jawel daar istie dan: de eerste Voedselbank in Zeeuws Vlaanderen! Een treurig verschijnsel in een rijk land als het onze.
Een delegatie van de SP afdeling Hulst heeft een bezoek gebracht aan de Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen. De voedselbank is gevestigd in Terneuzen, en heeft ook afhaalpunten in Hulst en Oostburg.
Initiatief
Miriam Hemelsoet is twee jaar geleden gestart met de Voedselbank. Na vele omscholingen en sollicitaties zonder resultaat wilde Miriam graag haar tijd nuttig gaan besteden. Zij merkte dat een toenemend aantal mensen in haar omgeving niet meer op eigen kracht in hun dagelijkse levensbehoeften konden voorzien.
Met de hulp van de Voedselbank Walcheren heeft zij de Voedselbank opgericht. Miriam is gestart vanuit huis. Maar al snel bleek de behoefte aan een Voedselbank zo groot, dat Miriam moest gaan rondkijken naar een grotere ruimte. Van de gemeente Terneuzen heeft zij een oud, leegstaand, onverwarmd schoolgebouwtje in bruikleen gekregen. “Het is hard gegaan. In mijn eentje gestart en nu zijn er al vijf vrijwilligers – en dan zijn er ook nog reserve vrijwilligers - die mij helpen om de levensmiddelen daar te krijgen waar ze het hardste nodig zijn. We zijn heel blij met de door de gemeente ter beschikking gestelde ruimte, we hebben nu genoeg plaats om ook kleding en huisraad in te zamelen en te verdelen. Nu we twee jaar bezig zijn, blijkt dat de behoefte aan kleding en huisraad toeneemt.” aldus Miriam.
Hoe werkt een Voedselbank?
Miriam Hemelsoet: “Iedere donderdag stellen we de voedselpakketten samen. Ieder pakket heeft een waarde van zo’n 10 euro. Maar er zijn ook weken dat we die waarde niet halen. En elke vrijdag kunnen de pakketten worden afgehaald.”.
Hoe komt de Voedselbank aan zijn spullen?
“We zijn afhankelijk van gulle winkeliers met een goed hart die de overschotten aan de Voedselbank schenken. Verder krijgen we van het bedrijfsleven en particulieren giften. Dat geld gebruiken we om goedkoop dagelijkse levensbehoeften aan te schaffen. Zoals af en toe een pak koffie of suiker. Want ‘luxe producten’ als thee, koffie, melk en suiker zit maar een enkele keer in het pakket. In Terneuzen krijgen we met regelmaat van een grote bakker brood. Het is trouwens opvallend dat buurtsupers en kruideniers eerder geneigd zijn om producten aan ons te schenken dan de grote ketens. Maar er is hoop. Op Walcheren heeft de Voedselbank een contract gesloten met Albert Heijn. De voedselbank krijgt alle overschotten, maar moet er zelf voor zorgen dat de producten die niet meer bruikbaar zijn op een nette manier worden verwerkt. Misschien dat dit voorbeeld ook in Zeeuws-Vlaanderen kan worden gevolgd.”.
Er is ook een afhaalpunt in Hulst?
“Ja, in het oude postkantoor. Dit gebouw mogen we gebruiken van de gemeente Hulst. Maar we zouden graag een vaste locatie in Hulst willen, want het oude postkantoor zal op termijn worden gesloopt. Binnenkort hebben we een gesprek met de gemeente om de mogelijkheden te bekijken.”.
Hoeveel mensen maken er gebruik van de Voedselbank?
“Momenteel een dertigtal. Maar dit zou het topje van de ijsberg kunnen zijn. Naar ik vermoed is er nog veel ‘verborgen’ armoede in Hulst. Niet iedereen in een moeilijke (financiële) situatie komt daar voor uit en durft de gang naar de voedselbank niet aan wegens geroddel en/of achterklap”.
Miriam trekt haar jas aan en gaat naar de Voedselbank. “Alvast wat pakketten klaar zetten...”
Kerstpakketten naar Voedselbank
Nood vooral hoog in Zeeuws Vlaanderen