h

het is niet slim om gemeenschapsgeld in het WK veldrijden te steken als je afkoerst op een tekort van 1 miljoen euro.

15 november 2024

het is niet slim om gemeenschapsgeld in het WK veldrijden te steken als je afkoerst op een tekort van 1 miljoen euro.

Foto: SP Hulst

Is het een goed idee om veel gemeenschapsgeld in het WK veldrijden 2026 te steken als de gemeente Hulst in 2026 afstevent op een structureel tekort van 1 miljoen euro? Patrick Keizer denkt van niet. 

In 2021 heeft de Provincie samen met de gemeente Hulst een succesvol bid (aanbod om te organiseren) uitgebracht om het WK veldrijden 2026 in Hulst te laten organiseren. De gemeente Hulst en de Provincie hebben daar al geld ingestopt.

Tijdens een raadsinformatiebijeenkomst van de gemeente Hulst op 8 oktober vertelde een woordvoerder van de gemeente dat Hulst al 125.000 euro in het evenement heeft gestoken. Dat is grofweg een derde van wat de UCI als vergoeding voor het toewijzen van het WK heeft gevraagd. De organisatie en de Provincie dragen ook ieder een derde bij, bleek tijdens die bijeenkomst. Maar die kosten zijn nog maar het begin. De ervaring leert namelijk dat dit soort grote evenementen altijd tot financiële tegenvallers voor overheden leiden. Naar verwachting van de organisatie gaat het hele evenement 6,8 miljoen euro kosten.

Van Perkpolder naar de vestingwallen
In 2021 was wethouder Hageman bij de presentatie stellig over de locatie: “De locatie is Perkpolder. Dat kan ook niet anders, want we zullen daar enorme logistieke voorbereidingen moeten doen. Dat heeft onder andere te maken met de publieksaantallen. Dat kan oplopen op zo'n zondag tot 80.000 mensen.” Tot 2023 is er vastgehouden aan Perkpolder als locatie voor dit wielerfeest maar plotsklaps werd de koers verlegd, de wedstrijd moet en zal op en rond de vestingwallen in Hulst worden gereden. 

60.000 wielerfans verwacht, dat is bijna 39x meer dan het aantal inwoners
Binnen de stadsmuren van Hulst wonen er 1.550 mensen (bron: allecijfers.nl). Tijdens het WK veldrijden komen er bijna 39 keer meer mensen naar de wallen dan er in de binnenstad leven. Een feestje met 80.000 of 60.000 (dat is het meest recente genoemde aantal) wielerfans past niet op en rondom de vestingwallen. Hoe ga je dit regelen? Van die 60.000 mensen komen er ongetwijfeld veel met de auto want om met ov naar Hulst te komen is in veel gevallen geen optie. Waar ga je die duizenden auto’s laten parkeren? Waar laat je op een veilige manier 60.000 mensen op en rond de wallen? Hoe ga je het regelen met de veiligheid, het verkeer, de toegankelijkheid van de stad in zijn algemeenheid? 

Wat kost het en wat levert het op?
De gemeente heeft blijkens de uitlatingen tijdens de infobijeenkomst 125.000 euro aan het bid bijgedragen. Daarbovenop* heeft Hulst € 400.000 voor het WK gereserveerd en alvast – speciaal voor dit evenement -  voor 337.000 euro een perceel grenzend aan de vestingwallen gekocht. Een lap grond die eventueel volgens de wethouder af en toe voor evenementen kan worden gebruikt. 

Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat sportevenementen nooit de beloofde financiële opbrengsten bieden. Als we de nu bekende bedragen bij elkaar optellen hebben we het al over veel geld voor een driedaags evenement.

Vanaf 2026 1 miljoen euro tekort op de begroting
Tel daarbij op dat vanaf 2026 de gemeente Hulst door een lagere Rijksbijdrage afstevent op een tekort van 1 miljoen euro per jaar, zo stelde de wethouder Financiën op 20 juni 2024 in de commissievergadering. Hij tekende daarbij aan dat hij het dividend (winstuitkering) van ZEH als incidenteel ziet. Hoe slim is het dan om heel veel gemeenschapsgeld te gebruiken voor een evenement waarvan onduidelijk is of het iets opbrengt? De SP vindt het niet slim om dat te doen.

Laat het gemeentebestuur het geld dat in het WK wordt gestoken investeren in dingen waar elke inwoner van de gemeente wat aan heeft, zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, voorzieningen voor de jeugd, onderhoud van wijken en kernen, buurthuizen, sportaccommodaties, fietspaden enz.

Wil je toch een wielerfeestje? Laat Hulst zich dan beperken tot het faciliteren van de Vestingcross. Met maximaal 15.000 bezoekers is dat een evenement dat bij de schaal van onze mooie, kleine vestingstad past.

Patrick Keizer
Voorzitter SP-afdeling Hulst

(Dit opinieverhaal is geschreven voor de opiniepagina van de PZC en is 29 november 2024 in de krant gepubliceerd.)

In het raadsvoorstel dat woensdag 4 december 2024 wordt besproken staat dat de 125.000 euro die aan de UCI is/moet betaald, uit de reserve van 400.000 euro wordt gefinancierd

Reacties

Ik ben het er helemaal mee eens. Het is een onzalig en ook a-sociaal plan. Steek meer geld in tastbaar sociaal beleid ipv burgers te paaien met kletsverhalen over ‘hulst op de kaart zetten’ en ‘toeristische boost’. Hoe is dit te stoppen?

60 000 bezoekers die na die logistieke ramp zó blij zijn die dag te hebben overleefd dat ze zich voornemen om nóóit meer terug te komen.

We betalen al ons scheel aan de lokale lasten. Dus deze keer kan dit evenement niet door de beugel. Stel knoeiers....

onze vesting werken zijn een rijksmonument. als je ziet wat voor schade er nu al is aangericht, moet je vrezen voor volgend jaar. wat mij betreft geen WK in Hulst op de wallen de glacis en de Hulsternieuwlandweg.

Schandalig dat zo met gemeenschaps geld wordt omgegaan. Als het weer voorbij is dan zal de gemeente belasting weer omhoog gaan . De burger zal we betalen.

Reactie toevoegen

U bent hier