SP wil onderzoek naar PFAS bij mens en dier.
SP wil onderzoek naar PFAS bij mens en dier.
In het vlees van runderen die in Het verdronken land van Saeftinghe grazen is door de Belgisch overheid tot 4 keer de norm voor PFAS in voor consumptie bestemd vlees aangetroffen. De SP wil onderzoek naar PFAS bij mens en dier.
Natuurbeheerder Het Zeeuwse Landschap heeft in het gebied zes pachters die hun vee het terrein laten begrazen. Het vlees van de dieren mag niet meer worden verkocht en de dieren mogen alleen nog met toestemming van de Belgische en Nederlandse voedselautoriteiten worden geslacht. Een hobbykippenhouder in een buurtschap langs de Westerschelde heeft de eieren van zijn kippen ook op PFAS laten testen. In die eieren zit 10 keer teveel PFAS dan is toegestaan.
Teveel gif in runderen in Verdronken land van Saeftinghe en in eieren langs de Westerschelde.
De SP waarschuwt al jaren voor de gevolgen van PFAS voor dier en mens en heeft al een paar keer om grootschalige onderzoeken gevraagd. Voor de SP-fractie in Zeeland is nu de maat vol. De fractie heeft na het bekend worden van het nieuws direct schriftelijke vragen gesteld in de provincie. Ook de afdeling in Hulst gaat bij de gemeente Hulst aandacht voor de problemen met PFAS in die gemeente vragen.
De provincie Zeeland is begin oktober door Het Zeeuwse Landschap geïnformeerd over het aangetroffen gif in het rundvlees. Pas op 17 oktober heeft het dagelijks bestuur van de provincie de fracties in Provinciale Staten hiervan op de hoogte gebracht.
SP-fractievoorzitter Ger van Unen: ”Waarom heeft het zolang geduurd voordat we werden geïnformeerd? We waarschuwen al lang voor de gevolgen van PFAS voor mens en dier. Wij maken ons, samen met Het Zeeuwse Landschap, zorgen over de gezondheid van de dieren in Het verdronken land. Daarom vragen we om een onderzoek naar de gezondheid van alle dieren in het gebied, dus inclusief de daar levende vogels. Maar de SP wil ook weten wat de gevolgen voor de pachters zijn in dit gebied, maar zeker ook in de andere natuurgebieden langs de Westerschelde. Kunnen de kuddes nog wel het land blijven begrazen? Wat voor gevolgen zijn er voor de gezondheid van hun dieren en wat algemener, wat zijn de gevolgen voor het natuurbeheer langs de Westerschelde?”
PFAS in Denemarken
“In Denemarken was een enthousiaste groep mensen gestart met het op een natuurlijke wijze beheren van een gebied. In het natuurgebied lieten zij koeien grazen. En dachten zo goed te doen voor de dieren en mensen. Door het gebied loopt een afwateringskanaaltje waarin een verderop gelegen brandweerkazerne bij oefeningen het blusschuim in loosde. Met als gevolg dat uit testen bleek dat het vlees van de koeien zoveel PFAS bevatte dat ook daar het vlees niet meer mocht worden verkocht en vernietigd moest worden. Die situatie in Denemarken lijkt best veel op wat we nu zien in Zeeuws-Vlaanderen, ik wil daarom weten of het provinciebestuur ook de gelijkenissen ziet. In Zeeland weet men niet of het vlees van de runderen uit Saeftinghe op de Nederlandse markt terecht is gekomen. Dat vinden we raar, want Europese wetgeving verplicht iedere voedselproducent om bij te houden wat hij maakt en waar de producten naartoe gaan. Toen de discussie speelde of de Hedwigepolder onder water gezet moest worden met PFAS vervuild Scheldewater, hebben we steeds gevraagd naar het gezondheidsrisico voor de dieren die in dat gebied leven. Het provinciebestuur wimpelde onze zorgen keer op keer af. Nu willen we weten of we destijds verkeerd zijn geïnformeerd.”
PFAS in eieren van kippen
“Een hobbykippenhouder in een buurschap langs de Westerschelde heeft de eieren van zijn kippen op PFAS laten testen. In die eieren blijkt tien keer zoveel PFAS te zitten dan is toegestaan. Wij willen dat de provincie aandringt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om een groot onderzoek te doen naar PFAS in eieren van pluimvee in de kustzone. Nu is het zo dat je alleen de eieren kunt testen als je een btw-nummer hebt, dus als je (kleine) ondernemer bent. Wij willen weten waar hobbykiphouders zonder btw-nummer de eieren kunnen laten testen.”
Bevolkingsonderzoek
“Echt, voor ons is de maat nu echt vol. We pleiten al jaren voor een bevolkingsonderzoek naar PFAS in Zeeland. Keer op keer was er volgens het provinciebestuur wel een reden om dat niet te doen. In 2023 heeft de GGD gezegd dat zij geen voorstander is van een bevolkingsonderzoek naar PFAS. Maar wat de SP betreft vinden we het nu tijd dat het provinciebestuur de GGD opdraagt om een laagdrempelig bevolkingsonderzoek te doen - waar mensen op vrijwillige basis aan kunnen deelnemen. - naar het PFAS-gehalte in het bloed van mensen die langs de Westerschelde wonen. In de tussentijd kan de provincie natuurlijk ook gratis zelftests beschikbaar maken. Dan kunnen mensen die dat willen zelf hun bloed laten onderzoeken. Maar je kunt ook samenwerken met de prikposten van ZorgSaam in de regio nu de landelijke bloedbank Sanquin zich per november terugtrekt uit west- en oost-Zeeuws-Vlaanderen.”
- Zie ook:
- PFAS
Reactie toevoegen