h

Succes: Westerscheldetunnel uiterlijk 2025 tolvrij

29 september 2022

Succes: Westerscheldetunnel uiterlijk 2025 tolvrij

Foto: Sjaak Rijkse SP

In de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 september heeft de 2e kamer unaniem voor het eerder tolvrij maken van de Westerscheldetunnel gestemd. De tunnel zou uiterlijk 2025 tolvrij moeten worden.

Als sinds de opening van de Westerscheldetunnel in 2003 strijdt de SP voor een tolvrije tunnelverbinding, op straat met handtekeningenacties, lokaal in de diverse gemeenteraden, regionaal in de Provinciale Staten en landelijk in zowel 1e als in de 2e kamer.

Volgens de laatste berichten wordt de tunnel tolvrij uiterlijk in 2025. Onduidelijk is wanneer in 2025, dat zou januari kunnen zijn maar het zou zomaar ook december kunnen worden. En de tunnel wordt alleen tolvrij voor auto's en motoren. Vrachtverkeer zal volgens de huidige plannen nog steeds tol moeten blijven betalen.

In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer gaf Statenlid Ger van Unen van de Socialistische Partij aan: "Tolvrij is tolvrij voor iedereen." Daarnaast denkt ze dat het uiteindelijk geld kost om een categorie uit te sluiten. "Het hele circus moet je in stand houden: je moet de tolpoortjes houden en personeel in dienst houden, t-tags onderhouden en nieuwe verstrekken. Het is geen
slimme oplossing." Volgens Ger van Unen is er ook sprake van rechtsongelijkheid als de ene groep wel en een andere groep geen tol hoeft te betalen.

De SP zal dus door blijven strijden voor een tolvrije tunnel voor iedereen, zo snel mogelijk, bij voorkeur eerder dan in 2025. En niet alleen voor personenvervoer, ook voor vrachtverkeer.

Reactie toevoegen

U bent hier