h

Interview met Marian de Meijer.

27 maart 2007

Interview met Marian de Meijer.

Marian de Meijer is een zeer gedreven en actief Sp'er van het eerste uur.
Voor de SP afdeling Hulst heeft zij een groot aantal acties ondersteund en aangezwengeld.
Waar onrecht is verschijnt Marian met haar kordate houding en onverholen mening. Onze afdeling mag zich rijk prijzen met mensen zoals zij.
In dit interview met de krant BN/De Stem laat zij haar verontwaardiging blijken over de onterechte herkeuringen in de WAO.

Marian de Meijer met haar labrador Tosca. Foto Peter Nicolai

Marian de Meijer met haar labrador Tosca. Foto Peter Nicolai

'JE LATEN HOREN, ANDERS DOEN ZE MAAR'

door Ronald Verstraten

Dinsdag 27 maart 2007 - KLOOSTERZANDE - Een gewoon huis in een gewone straat. Maar achter de gevel schuilt een gemis aan erkenning.

Aan Marian de Meijer (52) is aan de buitenkant weliswaar niets te zien, maar ze zit al negen jaar in de WAO.

"Ik had een hersentumor in '96, daarmee is het begonnen. En daar kwam nog een hele zware depressie bovenop. Dus als je dat dan te horen krijgt, dan krijg je echt zoiets van, ja, dat is het."

De tumor kon gelukkig operatief worden verwijderd. De buitenwereld gaat er dan vanuit dat alles weer normaal is. "Ik heb het zelf ook wel overschat, want ik dacht gewoon: het is goed, ze halen het weg, ik knap op en ik ga weer terug werken."

Maar het herstelproces duurde meer dan een jaar en daarna was ze toch niet meer de oude. Ze probeerde het nog wel een tijdje in haar oude werkkring, de thuiszorg, maar ook parttime werk lukt niet meer. Thuis scharrelen blijft over. Haar man overdag naar zijn werk, besloot ze een hond te nemen. Sinds een jaar of zes houdt de labrador Tosca haar gezelschap.

"Een huisdier geeft je leven meer structuur." Vorige week protesteerde ze mee met een actiegroep tegen de herkeuringen in het kader van de WAO. De criteria zijn door het vorige kabinet aangescherpt, gevolgd door de nodige kritiek, die na een tijdje weer afvlakte.

"Maar ik wil dat die WAO-herkeuring onder de aandacht blijft. Buitenstaanders denken, ach, dat val wel mee. Maar dat doet het helemaal niet." Zelf boven de 45, zou niet meer herkeurd moeten worden, volgens de nieuwe regels. Maar zij is er niet helemaal gerust op.

"Of ze het echt zullen doen, dat is maar afwachten. Toen de grens op 50 lag, waren er ouderen die evengoed werden opgeroepen." Volgens voorlichtster Anna Bekius kan het UWV inderdaad mensen tussen de 45 en 55 oproepen. Maar die worden alleen vrijwillig herkeurd en dan volgens de oude criteria.

Momenteel worden die mensen niet opgeroepen, in afwachting van meer duidelijkheid over het nieuwe coalitieakkoord.

Bekius bevestigt dat tien procent van de verzekeringsartsen niet als zodanig geregistreerd staan. "Maar het zijn wél artsen en het gaat tenslotte om de kwaliteit van de herbeoordeling."

De SP stelde daar vorig jaar vragen over aan toenmalige minister van Sociale Zaken Aart de Geus. Die antwoordde dat een herkeuring mag worden verricht door iemand die geen verzekeringsarts is, maar wel deskundig.

Daar was de rechtbank in Alkmaar het niet mee eens. Het UWV ging daartegen in beroep en dat loopt nog.

Het protest van De Meijer en de actiegroep waar zij lid van is, betreft vooral de nieuwe wijze van herkeuren. "Dat is niet op een menselijke manier", zegt ze. Er zijn verhalen van mensen die van de ene dag op de andere weer worden goedgekeurd en hun uitkering kwijtraken, terwijl ze voor zichzelf weten dat ze niet meer tot werken in staat zijn.

"Dank zij die leuke meneer", kat ze richting De Geus. Die heeft volgens haar gewoon een simpel rekensommetje gemaakt: "Zo, dat is weer zoveel minder. Maar de mensen zelf, daar houden ze geen rekening mee."

De media meldden een honderdtal demonstranten in Den Haag. De Meijer zegt dat het er vierhonderd waren. "Buiten hebben er misschien minder gestaan. Maar er stonden vierhonderd stoelen in de zaal en die waren allemaal bezet".

Het verschil kan zijn ontstaan, doordat mensen niet zijn meegeteld die er buiten niet bij konden zijn. Mobiliteit speelt hoe dan ook een rol bij de opkomst voor een demonstratie.

"Er zitten veel méér mensen in de WAO. Maar er zijn er zoveel die in een rolstoel zitten en niet uit de weg kunnen. Of door wat ze ook mankeren, het niet kunnen opbrengen om naar Den Haag te gaan."

De demonstratie was niet op touw gezet door de SP, maar het was wel de enige politieke partij die haar ondersteunde. De Meijer geeft blijk van een mentaliteit die daar bij hoort: "We blijven volhouden: stop die herkeuringen. Want als je je niet laat horen, doen ze maar en gebeurt er nooit iets."

U bent hier