Drugsbeleid Hulst
Drugsbeleid Hulst
Deze week is coffeeshop Checkpoint in Terneuzen na een politie-inval gesloten. Burgemeester Lonink van Terneuzen verwacht dat de sluiting zal leiden tot een verspreiding van de softdrugshandel over de regio. Lonink haalt in de PZC van vandaag fors uit naar het college:
“De straathandel zal niet beperkt blijven tot de kern Terneuzen. Ook plaatsen in de grensstreek (Koewacht,Sas van Gent) en in de buurgemeenten Hulst en in mindere mate Sluis kunnen met een toename van de handel en het aantal drugstoeristen geconfronteerd worden.
Lonink is er dan ook voorstander van om het probleem intergemeentelijk aan te pakken, maar dat zit er vooralsnog niet in, omdat de gemeente Hulst gewoonweg het probleem blijft ontkennen. Volgens de politiemonitor kan Hulst zich inmiddels de twee drugsstad van Zeeland noemen, maar de status heeft nog niet geleid tot een wijziging van gemeentelijk beleid. Sinds de jaren '90 voert Hulst een zero-tolerance beleid en daar houdt die gemeente aan vast. Lonink noemt Hulst 'naïef'. ,,Je kunt als bestuur wel het bestaan van een probleem ontkennen, maar daarmee is het nog niet weg", stelt Lonink.” einde citaat PZC.
DeSP-fractie heeft hier de volgende vragen over:
•1. Deelt het college de mening van Lonink dat de straathandel in Hulst manifester zal worden dan nu al het geval is?
•2. Hoe denkt het college een toename van straathandel en bijbehorende overlast te kunnen voorkomen c.q. te beperken?
•3. Deelt het college de verwachting van Lonink dat de softdrugstoeristen zich in toenemende mate naar ondermeer Hulst zullen gaan verplaatsen?
•4. Wat vindt uw college van de kwalificatie “naïef” die Lonink uw college toedicht?
•5. Is het college evenals de SP van mening dat een “kop in het zand” politiek met betrekking tot softdrugs geen optie meer is?
•6. Is het college evenals de SP van mening dat de overlast rondom softdrugs weg te nemen is door middel van de opening van een gecontroleerde coffeeshop binnen onze gemeentegrenzen?
•7. Is het college bereid om op korte termijn een debat met de gemeenteraad te organiseren om te komen tot een herijking van het nul-optiebeleid (geen coffeeshop in Hulst)?
•8. Is het college van zins om op korte termijn in overleg met de buurgemeenten te treden om te komen tot een eenduidig softdrugsbeleid?
Uw schriftelijke beantwoording zien wij met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Ger van Unen
Fractievoorzitter SP-Hulst