h

Open brief reorganisatie Morres

14 januari 2008

Open brief reorganisatie Morres

Op 8 januari heeft Morres Wonen BV weer een reorganisatie aangekondigd die 125 werknemers hun baan gaat kosten. 105 werknemers worden gedwongen ontslagen. De overige 20 zullen via ‘natuurlijk verloop’ afvloeien.

College van B&W gemeente Hulst
Morres Wonen BV
Ondernemingsraad Morres Wonen BV
FNV Bondgenoten
CNV Bedrijvenbond
De Unie
BZW (Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging)
MKB Nederland

Sinds 1999 volgen de reorganisaties bij Morres Wonen zich in hoog tempo op. Werd eerder de expansie naar Deventer en Zaanstad omkleed met het verhaal dat Vlaanderen een te kleine afzetmarkt zou zijn, bij de nieuwste reorganisatie vertelt Morres het tegengestelde. Nu worden de pijlen op Vlaanderen gericht en worden de vestigingen in Deventer en Zaanstad afgestoten. Iedere reorganisatie werd omlijst met positivisme: ‘na deze ingrepen ligt er weer een mooie toekomst voor Morres, we verwachten te groeien.’. Zo ook in 2001, toen stond in een persbericht het volgende te lezen: ‘Verder wil het meubelbedrijf de komende jaren twee nieuwe vestigingen openen, aldus commercieel directeur I. van der Schenk zaterdag. Morres heeft nu ook nog een vestiging in Deventer. Van der Schenk verwacht dat door de nieuwe plannen de werkgelegenheid de komende jaren ook weer aantrekt. Nu telt het bedrijf nog 625 functies.’ En keer op keer kregen de werknemers het deksel op de neus. Ook nu wordt de regio de worst van banengroei voorgehouden. Driehonderd banen liggen er volgens Morres in het verschiet.

Maar waar is dat optimisme van banengroei op gebaseerd? Op het gegoochel met cijfers rond de uitbreiding van het vloeroppervlak? In 2007 is er nog sprake van een uitbreiding tot 57.000 vierkante meter, en bij de openbaarmaking van het ontslagplan spreekt men van een uitbreiding tot 85.000 vierkante meter. Op welke prognose is deze uitbreiding gebaseerd? Gezien de steeds weer wijzigende koers van Morres Wonen BV, hebben wij onze twijfels bij de nieuwe voorspellingen met betrekking tot de werkgelegenheidsgroei voor de komende jaren.

FNV Bondgenoten heeft gewaarschuwd dat Morres Wonen BV een uitgekleed sociaal plan aan de betrokkenen gaat voorleggen. Het zou Morres Wonen BV sieren indien zij een sociaal plan voorlegt dat in overeenstemming is met sociale plannen welke normaliter bij reorganisaties wordt afgesloten. Een ontslagvergoeding zou in overeenstemming moeten zijn met minimaal de ‘kantonrechtersformule’. Wie reorganiseert moet ook zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de ontslagenen nemen. Steeds sterker wordende geruchten op de werkvloer spreken de angst uit dat Morres Wonen BV geen bankgarantie kan krijgen voor een fatsoenlijk sociaal plan. We zijn benieuwd of die geruchten op waarheid berusten.

De voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), de heer David Luteijn, meldde deze week aan Omroep Zeeland dat hij denkt ‘dat de mensen die nu hun baan verliezen weer aan het werk kunnen.” Volgens Luteijn is vooral in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone werk te vinden. Een rondgang langs websites van de bij de BZW aangesloten ondernemingen, leert dat het aantal vacatures in de Kanaalzone tegenvalt. Een blik op de vacaturepagina’s in de regionale kranten in de zaterdageditie leert hetzelfde. Keer op keer stellen de werkgevers dat er tientallen of sterker nog duizenden vacatures openstaan. Waar zijn die vacatures meneer Luteijn? Kunt u een overzicht geven van vacatures die openstaan? U kunt het overzicht beperken tot de bij uw vereniging aangesloten bedrijven. Kunt u dan tevens aangeven of bedrijven bereid zijn om mensen die ouder dan veertig zijn aan te nemen? En zijn de werkgevers bereid om middels (om)scholing te investeren in nieuw personeel? Of was uw reactie aan Omroep Zeeland alleen maar voor de bühne? Wij hopen dat uw vereniging er werk van gaat maken om de ontslagenen van Morres weer snel aan het werk te helpen.

Burgemeester Mulder reageerde ‘geschokt’ op de ontslaggolf bij Morres. En hij denkt dat Morres juist op tijd deze reorganisatie in gang zet. Ook aan u de vraag: waar is uw oordeel op gebaseerd? We vragen ons ook af of de gemeente – die gezien de forse financiële injectie die Hulst in de ontwikkeling van het gebied tussen Morres en binnenstad gaat geven – vooraf door Morres is geïnformeerd? Gezien de ‘geschokheid’ van de burgemeester zal daar geen sprake van zijn. Het is nu voor de tweede keer op rij dat de gemeente door een grote werkgever in de regio – eind 2007 bij de overname van Neckermann door een durfkapitalist – bij ontwikkelingen die grote sociaal-economische gevolgen hebben niet tijdig op de hoogte wordt gesteld. Laat staan wordt gevraagd mee te denken over mogelijke oplossingen om banenverlies te voorkomen. Wij roepen de wethouder die economie in zijn portefeuille heeft op om in 2008 werk te maken van een structureel overleg met werkgevers en vakbeweging in onze gemeente.

Zodat we niet meer voor onaangename verassingen komen te staan, maar vooraf kunnen anticiperen op sociaal-economische ontwikkelingen die invloed hebben op het welzijn van onze burgers.

We roepen de werknemers op – zowel de blijvers als de ontslagenen – om de solidariteit te bewaren. Zet jullie gezamenlijk in voor een goede toekomst voor zowel de ‘vertrekkers’ als de ‘blijvers’. Organiseer jullie en vecht voor een goed sociaal plan.

Tot slot roepen wij iedere betrokkene bij de reorganisatie van Morres Wonen BV op, om in gezamenlijkheid een oplossing te zoeken voor de 105 gedwongen ontslagenen. BZW, vakbeweging, gemeente en MKB Nederland: benut jullie netwerk en zorg dat deze mensen weer zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

Met vriendelijke groet,

Ger van Unen
Fractievoorzitter SP-Hulst

U bent hier