h

Sluiting bioscoop Koning van Engeland, Nee! (Open brief)

28 april 2007

Sluiting bioscoop Koning van Engeland, Nee! (Open brief)

Met verbazing hebben wij kennisgenomen van de abrupte sluiting van de bioscoop De Koning Van Engeland in Hulst. Als reden noemt u in de media “Door de algemene economische recessie van de laatste jaren, in het bijzonder die van het bioscoopbedrijf, is helaas een gezonde exploitatie niet langer mogelijk.”.

In 1936 is er voor het eerst een filmvertoning in De Koning Van Engeland geweest. Nu 71 jaar later heeft u besloten om een eind aan ‘Hulst bioscoopstad’ te maken. De argumentatie voor sluiting is discutabel.


OPEN BRIEF AAN MERRAL.

Hulst, 27 april 2007

Geachte directie,

Met verbazing hebben wij kennisgenomen van de abrupte sluiting van de bioscoop De Koning Van Engeland in Hulst. Als reden noemt u in de media “Door de algemene economische recessie van de laatste jaren, in het bijzonder die van het bioscoopbedrijf, is helaas een gezonde exploitatie niet langer mogelijk.”.

In 1936 is er voor het eerst een filmvertoning in De Koning Van Engeland geweest. Nu 71 jaar later heeft u besloten om een eind aan ‘Hulst bioscoopstad’ te maken. De argumentatie voor sluiting is discutabel. Op 29 januari 2005 zegt u in BN/De Stem naar aanleiding van de dan nog toekomstige opening van uw bioscoopcomplex in Terneuzen: “De bioscoop in Hulst houdt bestaansrecht, omdat De Koning Van Engeland veel bezoekers uit de Vlaamse grensstreek trekt. Onderzoek heeft uitgewezen dat we met die duizend bioscoopstoelen in Zeeuws-Vlaanderen goed uit de voeten kunnen.”

Op 8 januari 2005 valt er dit in de krant te lezen: “Ook is er volgens hem (directeur Van Steen) geen sprake van dat de bioscoop uit Hulst verdwijnt. De Koning van Engeland krijgt wel voor een deel een andere functie. Om het aanbod te vergroten en de binnenstad van Hulst levendiger te maken komt in de bioscoop op korte termijn wellicht een restaurant en een bowling. Volgens wethouder Weemaes staat het bestemmingsplan een dergelijke ontwikkeling niet in de weg. „De Koning van Engeland richt zich steeds meer op een avondje uit.“.

En op 11 januari 2007 zegt u in dezelfde krant: “De kerstvakantie viel tegen. Tot die tijd lagen we iets voor in vergelijking met vorig jaar. Daarna daalde het drastisch. Daarmee kwamen dit jaar 102.300 bezoekers naar De Koning Van Engeland, het jaar ervoor waren het er 110.000.” en “De Merral-bioscoop in Terneuzen werd met kerstmis geopend, daardoor kregen we in Hulst een terugval. De nieuwe bioscoop is ook eigendom van ons. Dat heeft een kannibaliserend effect.”.

In tegenstelling tot uw argument van economische recessie lijkt het er in mijn optiek meer op dat uw bedrijf de bioscoop in Hulst hebt gesloten om sneller uw investering in Terneuzen eruit te krijgen. Daarnaast kan ik mij niet aan de indruk ontrekken dat u de sluiting van het complex in Hulst zult gaan aangrijpen om uw plannen voor een nieuw centrum in onze stad snel geaccepteerd te krijgen. Want was er in 2005 nog sprake van aanpassingen in het huidige pand, nu maakt u kenbaar dat er in samenwerking met een projectontwikkelaar een geheel nieuw complex op de plaats van de huidige Koning Van Engeland moet gaan verrijzen.

De onverwachte sluiting van De Koning Van Engeland heeft geleid tot een verschraling van het culturele aanbod in onze gemeente. Behalve de bezoekers (in 2006 102.300) is door de sluiting ook de filmclub gedupeerd. Het kan toch niet zo zijn dat een gemeente met een jarenlange bioscooptraditie van de ene op de andere dag het zonder zo’n voorziening zou moeten doen. Zowel de bioscopen in Hulst als Terneuzen behoren tot uw bedrijf, dan moet het toch mogelijk zijn om het succes van Terneuzen te benutten om een bioscoop in Hulst te behouden? Ik doe een klemmend beroep op u om uw uitspraak over het bestaansrecht van een bioscoop in Hulst gestand te doen.

Uw plannen om op de huidige locatie nieuwbouw te plegen hebben mij doen schrikken. Het huidige gebouw is een ‘landmark’ in Hulst. Voor zover mij bekend zijn er geen ernstige bouwkundige gebreken of problemen met veiligheidsvoorzieningen. Een markant gebouw als De Koning Van Engeland zou voor Hulst behouden moeten blijven. Indien u gedeeltelijk een andere functie aan dit pand wilt geven, verzoek ik u nadrukkelijk om de optie van renovatie te onderzoeken.

Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Ger van Unen, Fractievoorzitter SP-Hulst

U bent hier