h

College geeft SP gelijk

5 maart 2012

College geeft SP gelijk

In antwoord op onze vragen over de dubbele rioolheffing geeft het college de SP gelijk voor wat betreft de voor meerdere uitleg vatbare tekst in de productencatalogus op de gemeentelijke website. De tekst is inmiddels aangepast.


Probleem niet opgelost
Maar doordat afzonderlijke gemeentes zelf mogen bepalen welk heffingssysteem zij hanteren voor hun gemeente blijft de mogelijkheid bestaan dat verhuizende burgers een (gedeeltelijk) dubbele rioolheffing zullen betalen. Het college ziet zichzelf niet als de aangewezen persoon om dit aan te kaarten bij de VNG (Verenigde Nederlandse Gemeentes).

VNG
Dus gaan wij onze landelijke vertegenwoordigers in de Tweede Kamer aansporen om de VNG te bewegen hier snel verbetering in aan te brengen, en te komen tot een beter aansluitend heffingsbeleid. De vrije keus van gemeenten inzake het systeem van heffingen MAG niet leiden tot dubbele belastingen!

Standpunt
Voorgaande jaren zijn de gemeentelijke lasten, als de rioolheffing; reinigingsheffing en afvalstoffenheffing relatief veel gestegen.De rijksoverheid moet de gemeenten verplichten om beter verantwoording af te leggen over deze gemeentelijke lasten, bijvoorbeeld door de verplichte deelname aan een jaarlijkse "benchmark".

De verwachting
Door het centrum voor Onderzoek van de Economie van de lagere Overheden (Coelo) is berekend dat het gemiddelde van de landelijke gemeentelasten dit jaar wederom hoger wordt en wel met 2,3 procent. Dat is 0,3 procent hoger dan de inflatie.

De energienota
We gaan dit jaar al fors meer betalen voor energie ongeacht bij welke leverancier je aangesloten bent want het gebruik van gas wordt duurder en dit kabinet verhoogt ook nog eens de BTW op gas en verhoogt de milieubelasting.

Kwijtschelding
Wonen wordt weer voor iedereen duurder dus is het belangrijk dat er extra aandacht gaat naar minder draagkrachtige burgers.
Juist omdat onze huidige regering inkomensondersteuning nog maar toestaat als je tot maximaal 110 % per maand aan inkomen hebt van bijstandsniveau. Daarbij komt dus ook dat de kwijtschelding van gemeentelasten minder gemakkelijk te verkrijgen is.
Zwaardere lasten, minder mogelijkheden tot inkomensondersteuning treft voornamelijk de arme werkenden.

Vragen van de SP over dubbele rioolheffing
Antwoorden van het college

U bent hier