h

SP vraagt aanpassing Rioolheffing

19 december 2011

SP vraagt aanpassing Rioolheffing

Onlangs heeft de fractie van de SP iets vreemds opgemerkt wat betreft de invordering van de rioolheffing.
De informatie die gegeven wordt op de website van de gemeente Hulst, strookt niet met de werkelijke situatie zoals deze is opgetekend in de verordening Rioolheffing 2010. Op de website wordt gesteld dat de woonsituatie per 1 januari bepaalt of iemand rioolheffing moet betalen, maar de verordening stelt dat de belasting betaalt moet worden bij aanvang van de belastingplicht.
Dit gaat in vanaf de dag van inschrijving in de gemeente.
Beide systemen zijn wettelijk, maar het gebruik van beide systemen afhankelijk per gemeente, brengt soms inwoners in financiële problemen.

Indien iemand vanuit een gemeente met het 1 januari systeem naar Hulst verhuist, en daar geconfronteerd wordt met het systeem dat zegt dat hij/zij belastingplicht heeft vanaf de dag van inschrijving, wordt deze persoon dus dubbel belast aangezien de heffing in het eerst systeem niet teruggevorderd kan worden. Als je dan aan het eind van het jaar verhuist vallen de kosten wel mee, maar als je bijvoorbeeld op 2 februari hier komt wonen dan moet je dus in principe voor 12 + 11 maanden (oude gemeente + Hulst) betalen.
Dit is volgens de SP een groot hiaat in de landelijke wetgeving en/of in de samenwerking van de gemeentes.
Met name mensen met een uitkering of een klein inkomen kunnen hier zwaar door belast worden.

De fractie van de Socialistische partij heeft hierover de volgende vragen:
1) Is het college zich bewust dat er tegenstrijdige informatie wordt gegeven op de website aangaande de invordering van de rioolheffing ?
kan het college ervoor zorgen dat dit zo snel mogelijk wordt veranderd ?
2) Is het college zich bewust van het feit dat er zich twee regelingen in Nederland voordoen en dat dit grote gevolgen kan hebben voor de burger ?
3) Is het college van zin hiermee rekening te houden indien een nieuwe inwoner zich hier vestigt en daardoor in het eerste jaar met dubbele lasten geconfronteerd wordt ?
4) Tot slot vragen wij het college, of zij bereidt is dit probleem bij de VNG aan te kaarten,zodat deze kunnen proberen te komen tot 1 regeling voor alle gemeentes?

De SP vindt dit een zeer kwalijke zaak die voor enkele inwoners zeer nadelige gevolgen kan hebben en zij vraagt dit college hier snel iets aan te doen, ook voor die mensen die dit jaar hier al de dupe van zijn geworden.

Uw schriftelijke beantwoording zien wij met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Mildred van der Poorten
Fractievoorzitter SP - Hulst

College geeft SP gelijk

U bent hier