h

Verzoek Interpellatiedebat Morres

16 juni 2009

Verzoek Interpellatiedebat Morres

Geacht college,
Maandagavond 15 juni is bekend geworden dat Morres Wonen BV failliet is en per direct haar deuren heeft gesloten. Dat betekent direct een massaontslag voor 120 medewerkers van Morres. De gevolgen voor toeleverende bedrijven zijn nog ongewis.

Sinds 1999 is er reorganisatie op reorganisatie gestapeld. Iedere reorganisatie ging vergezeld van optimistische toekomstvisioenen met betrekking tot de ontwikkeling van werkgelegenheid. Ook nu bij het faillissement is Paul Morres hoopvol gestemd…. Hij hoopt “krachtige partners te vinden voor de ontwikkeling van een groot woonthemacentrum”. Als onderdeel van de ontwikkeling van het woonthemacentrum zijn er in de winkel van Morres zogenaamde “in-store companies” geopend, zoals Trendhopper en meest recentelijk restaurant La Place. Nu het doek is gevallen, gaan ook deze bedrijven een ongewisse toekomst tegemoet. Te vrezen valt dat ook zij hun deuren zullen moeten sluiten.

Maar ook de ontwikkeling van het hele gebied van Morres tot aan de binnenstad komt nu onder grote druk te staan. De plannen voor de omvorming van dit gebied tot woonthemacentrum komen uit de koker van Morres en zijn door het college enthousiast omarmd. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is in 2007 door de gemeente Hulst een overeenkomst met het Bossche bedrijf WPM Planontwikkeling een overeenkomst gesloten.

Bij de laatste reorganisatie – januari 2008 – heeft onze fractie een open brief aan onder andere uw college gestuurd. De vragen die we destijds in de brief hebben gesteld zijn nog steeds actueel. Met betrekking tot de ontwikkeling van het woonthemacentrum vroegen we ons op 14 januari 2008 dit af: “Maar waar is dat optimisme van banengroei op gebaseerd? Op het gegoochel met cijfers rond de uitbreiding van het vloeroppervlak? In 2007 is er nog sprake van een uitbreiding tot 57.000 vierkante meter, en bij de openbaarmaking van het ontslagplan spreekt men van een uitbreiding tot 85.000 vierkante meter. Op welke prognose is deze uitbreiding gebaseerd? Gezien de steeds weer wijzigende koers van Morres Wonen BV, hebben wij onze twijfels bij de nieuwe voorspellingen met betrekking tot de werkgelegenheidsgroei voor de komende jaren.”

Bij bekendwording van de reorganisatie in 2008 reageerde burgemeester Mulder “geschokt”. De burgemeester dacht destijds dat Morres net op tijd die reorganisatie in gang had gezet. Onze fractie vroeg zich af waar de burgemeester zijn optimisme op baseerde…

Het faillissement van Morres heeft grote gevolgen voor de gemeente Hulst, zowel op het economische vlak, het sociale vlak als het bestuurlijke vlak. Alle reden om in de gemeenteraad van Hulst over het faillissement van Morres en de gevolgen hiervan een interpellatie te houden. Tijdens dit interpellatiedebat zouden de volgende vragen beantwoord moeten worden:

1. Welke gevolgen heeft het massaontslag bij Morres op de lokale economie?

2. Is het college door Morres Wonen BV al voordat het faillissement publiekelijk is gemaakt, door Morres geïnformeerd?

3. Ziet het college op de lokale arbeidsmarkt mogelijkheden om de getroffen werknemers van werk naar werk te begeleiden?

4. Is het college van zins om in overleg te treden met de bedrijven die momenteel in en rond de winkel van Morres zijn gevestigd om samen met hen de gevolgen in kaart te brengen en daar eventueel (sociaal) beleid op te ontwikkelen?

5. Wat zijn de consequenties voor de overeenkomst met WPM Plantontwikkeling?

6. Morres is de grote trekker in deze planontwikkeling; nu dit bedrijf is weggevallen valt het fundament onder de plannen weg. Op de gemeentelijke website staat dit te lezen: “De gemeente Hulst werkt samen met Morres Wonen aan een plan om de locatie van Morres te ontwikkelen tot een thematisch centrum “Wonen en vrije tijd”. Het is de bedoeling dat er een goede verbinding komt tussen de binnenstad en een nieuwe 2e ingang van Morres. Momenteel is er al een concept van het plan met bijbehorende voorschriften en toelichting voorhanden. Echter de verschillende partijen zijn het hierover nog niet helemaal eens. Zodra overeenstemming is bereikt, zullen ook andere belanghebbenden kennis kunnen nemen van de uitwerking van het plan”. Wat zijn volgens het college de consequenties voor de planontwikkeling met betrekking tot het woonthemacentrum?
a. Burgemeester Mulder zegt in de PZC van 16 juni over die planontwikkeling: “Die plannen zijn gewoon goed en ik denk dat die ook uitgevoerd zullen worden. De vraag is alleen welke rol Morres daarin kan spelen.” Waar is het optimisme van de burgemeester op gebaseerd?

7. Kan het college inzicht geven in de reeds gemaakte kosten met betrekking tot de planontwikkeling van het woonthemacentrum?

8. Welke rol kan de gemeente Hulst spelen in een eventuele doorstart van Morres?

9. Welke gevolgen heeft de ondergang van Morres voor de Retailvisie uit 2005 die nog steeds leidend voor het beleid is.

10. Bij het vaststellen van het bestemmingsplan De Statie heeft de SP gezegd dat er veel te optimistische cijfers werden gebruikt. Is het college dit inmiddels met de SP eens?

Onze fractie verneemt graag zo spoedig mogelijk wanneer dit interpellatiedebat gehouden kan worden.

Met vriendelijke groet,

Ger van Unen
Fractievoorzitter SP-Hulst

Geen fractie te vinden!

U bent hier