h

Gemeente: neem regie stadsvernieuwing terug

Geacht college,

Kloosterzande, 29 mei 2007

Op donderdag 24 mei jongstleden verscheen in diverse media het bericht dat de Kindervilla – gevestigd in de voormalige huishoudschool – wordt gesloten. De projectontwikkelaar Rietbergen Concept Vastgoed heeft dit pand aangekocht en wil volgens wethouder Weemaes naastgelegen oude panden aankopen. De voormalige bioscoop is ook in handen van deze projectontwikkelaar. De projectontwikkelaar wil in deze hoek van de binnenstad een nieuw vermaakscentrum en appartementen neerzetten. In de voormalige huishoudschool is nu nog de Kindervilla gevestigd. In de raadsvergadering van 24 mei heeft de wethouder bevestigd dat de Kindervilla in november zijn deuren sluit.

De SP-fractie heeft hier de volgende vragen over:

  • 1. Naar ons weten liggen er voor dit deel van de stad geen stadsvernieuwingsplannen voor. Desondanks liet wethouder Weemaes in de media zijn blijdschap blijken over de plannen van de projectontwikkelaar. Kan het college aangeven op welke stadsvernieuwingsplannen de blijdschap van de wethouder is gebaseerd?
  • 2. Wat is de gangbare procedure met betrekking tot stadsvernieuwing:

a. Bepaalt de gemeente welk gebied voor stadsvernieuwing in aanmerking komt?

b. Is het de gemeente die kaders met betrekking tot stadsvernieuwing stelt?

c. Heeft de gemeente het voorkeursrecht op panden binnen een stadsvernieuwingsgebied?

d. Bepaalt de gemeente wat er waar gebouwd mag worden?

e. Of is het de projectontwikkelaar die zijn oog op een deel van de binnenstad laat vallen, wat panden aankoopt en vervolgens aan de gemeente meedeelt dat hij op die locatie panden wil slopen en vervangen door nieuwbouw?

  • 3. In de nota over het toerisme staat het volgende te lezen: " Als zwakke punten werden aangegeven de afwezigheid van grote publiektrekkers, de zwakke verblijfssector, het ontbreken van grote aantrekkelijke evenementen, de perifere ligging t.o.v. thuismarkt Nederland, de slechte bereikbaarheid met openbaar vervoer, de beperkte slecht weervoorzieningen en de toenemende aantasting van het historische straatbeeld.” De SP-fractie is van mening dat er voor de betrokken panden (ondermeer de voormalige bioscoop en huishoudschool) de optie van renovatie nadrukkelijk moet worden opengelaten. Zeker de voormalige bioscoop als de oude panden naast de huishoudschool, bezitten een historische waarde die naadloos in de uitstraling van vestingstad past. Deelt het college onze mening?

a. Heeft het college met betrekking tot deze plannen reeds contact opgenomen met de Oudheidkundige Kring en Monumentenzorg of is het college bereidt om dit alsnog te doen?

  • 4. Rietbergen Concept Vastgoed werkt nauw samen met Merral, de eigenaar van de gesloten bioscoop. Merral heeft op 26 april de bioscoop in Hulst onverwachts gesloten. In 2005 sprak Merral nog over aanpassingen in het huidige pand, naar aanleiding van de sluiting sprak Merral over een nieuw complex. Gezien de ligging van de voormalige huishoudschool is het duidelijk dat er een één op één relatie is tussen de aankoop van de huishoudschool en de sluiting van de bioscoop. Kan het college aangeven of zij op de hoogte is van de nauwe samenwerking tussen de projectontwikkelaar en Merral?

a. Kan het college aangeven hoe zij tegenover deze nauwe samenwerking staat?

b. In 2005 kon wethouder Weemaes zich vinden in de aanpassingen binnen het bestaande pand van de bioscoop. Nu spreekt de wethouder zijn instemming uit met de nieuwe plannen tot sloop. Kan het college aangeven wat de wethouder heeft doen besluiten om af te stappen van renovatie/herinrichting van het bestaande pand van de bioscoop?

c. Wethouder Weemaes zei in 2005 dat de aanpassingen binnen het pand van de bioscoop binnen de kaders van het bestemmingsplan vielen. Kan het college aangeven of de geplande grootschalige sloop/nieuwbouw ook binnen het bestemmingsplan past?

d. Is het college bereidt om medewerking aan de plannen van de projectontwikkelaar en Merral te verlenen?

e. Zo ja, wanneer komen deze plannen in procedure?
I. Welke procedures dienen doorlopen te worden om de verwezenlijking van deze plannen mogelijk te maken?
II. Welke tijdsspanne denkt het college voor deze procedures nodig te hebben?

f. Zo nee, hoe denkt het college het heft in handen te nemen om tegenwicht aan deze plannen te geven?

  • 5. Welke visie heeft het college op dit karakteristieke deel binnen de wallen van onze vestingstad?

     

  • 6. Sinds 1 november 2001 is de Kindervilla (kinderopvang) in de voormalige huishoudschool gevestigd. Sinds 10 januari 2002 ontvangt de Kindervilla jaarlijks subsidie voor 8,87 opvangplaatsen tot een bedrag ad EUR 51.649,22,-- (prijspeil 2002). Kan het college aangeven wat er met het subsidiebedrag van 2007 gebeurt?
  • 7. Deelt het college de mening van de SP dat er binnen de wallen behoefte is aan een kwalitatief goede kinderopvang?
  • 8. Ligt het in de mogelijkheden van het college om de projectontwikkelaar te dwingen om ruimte voor een kinderopvang in zijn plannen op te nemen?
  • 9. Heeft het college al een partij op het oog die een kinderopvang op deze plaats kan uitbaten?

Uw schriftelijke antwoord zien wij met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Ger van Unen
Fractievoorzitter SP-Hulst

U bent hier