h

Hulst rolt de rode loper uit. Een verhaal over beuken, slopen en geld.

3 augustus 2024

Hulst rolt de rode loper uit. Een verhaal over beuken, slopen en geld.

Foto: SP Hulst

In Hulst worden drie prachtige beuken omgezaagd en drie monumentale platanen gekapt. Door wie? Door de gemeente Hulst en daarna gaat Hulst het pas 34 jaar oude gebouw aan het ’s-Gravenhofplein slopen – je weet wel, het pand waar vroeger de supermarkt in gevestigd was met de ouderenwoningen daarboven. Waarom? Om de rode loper uit te leggen voor de projectontwikkelaar. 

Die gaat op die plek 49 luxe, dure appartementen bouwen. En de ontwikkelaar krijgt nog geld toe ook. 650.000 euro subsidie om precies te zijn. Dat is ruim 13.000 euro per appartement.
Dat geld komt uit de Startbouwimpuls, een zak geld van het Rijk. Iedere gemeente in het land mocht bouwprojecten voordragen waarvoor men subsidie zou willen hebben. Hulst heeft voor drie projecten geld gevraagd en gekregen. 

Twee projecten van projectontwikkelaars en een project voor de bouw van 22 sociale huurwoningen. Het valt daarbij op dat er meer subsidie per woning naar de projectontwikkelaars gaat dan naar de sociale huursector. Het ene project ontvangt ruim € 13.000 per appartement, het andere project € 12.500 per huis en de sociale huurwoning wordt met nog geen € 9.000 gesubsidieerd. Dat is helemaal uit verhouding.

In het geval van het bouwproject aan het ’s-Gravenhofplein doet Hulst er alles aan om het de projectontwikkelaar – niet echt de armste bedrijfstak - naar de zin te maken: én bomen kappen én het gebouw slopen en bouwrijp opleveren én dan nog eens geld toe geven ook. Dat vinden we op zijn zachts gezegd nogal merkwaardig.

De drie beuken en drie platanen kunnen we helaas niet meer redden. Maar we vinden wel dat dit de laatste keer moet zijn geweest dat een projectontwikkelaar zo in de watten wordt gelegd. Stimuleer met subsidie betaalbare huizen en vergroen de stad. Zo krijg je een leefbare plek waar het fijn wonen is voor iedereen. 

Reacties

Dat ze het geld geven aan de buiten gebieden,maar nee alles maar dan ook alles moet naar hulst zelf

Reactie toevoegen

U bent hier