h

Afscheid van Ger als gemeenteraadslid

5 april 2022

Afscheid van Ger als gemeenteraadslid

Foto: SP

"Ja, dan komen we bij Ger van Unen", aldus de burgemeester. "Ze was raadslid van maart 2006 tot en met maart 2022, met een bijzondere staat van dienst in de Hulster gemeenteraad.
In verband met gezondheidsproblemen heeft ze zich even moeten laten vervangen door Marja Snoeren, het eerste raadslid in de geschiedenis van Hulst dat digitaal werd geinstalleerd. 

"Bij jou Ger, weet je het nooit", vertelde de burgemeester, "ik durf het vermoeden uit te spreken dat we je nog een keertje terug zullen zien. Wie weet over 4 jaar". 

Deze raadsperiode was Ger ook nog voorzitter van de commissie Algemene Bestuurszaken (ABZ). "En ook dat deed je met verve," aldus de burgemeester.
De burgemeester kwalificeert Ger als een echt mensen-mens. Via de Provinciale Staten blijft Ger zich inzetten voor de gemeenschap.

Ger maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen toe te spreken:

"Het was 2005 en de SP kondigde aan dat we mee gingen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat deden we door de ramen van dit gebouw te lappen. Ik weet dat er nog mensen zijn die het zich herinneren omdat ze met hun hoofd achter de ramen verschenen. We deden dat omdat we vonden dat in dit gebouw teveel besloten vergaderingen plaatsvonden.

Langzamerhand is dat ook echt verdwenen. Het gebeurt echt alleen nog maar wanneer er grote financiële belangen voor de gemeente op het spel staan, als gewoonte gebeurt het niet meer. Daaruit heb ik geleerd dat je nooit iets voor elkaar kunt krijgen als je dat als enige wilt.
Je moet mensen aan je zijde krijgen die dat ook willen.

Vertrouwen

Wat ik ook geleerd heb is, dat iedereen die hier zit aan deze tafel dat doet omdat ze het beste voor hebben met de inwoners van Hulst.
Ook als dat botst en ook als je het niet met elkaar eens bent.

In 2006 kwamen we met bijna 1000 stemmen binnen in de raad en toen ging 66 procent van de mensen stemmen, dat vonden we toen weinig.
En nu, net boven de 50 procent. Dat mogen we ons aantrekken. Daar moet werk van gemaakt worden. Vertrouwen in de politiek is daarin het sleutelwoord.

Apetrots

Toen ik gekozen werd, zeker later in de Staten, kreeg ik bijna 10.000 stemmen, en dan ben je apetrots dat je volksvertegenwoordiger mag zijn.
Ook dat is veranderd. Mensen doen je denken dat je je haast moet schamen als je in de politiek actief bent. Voorzitter, ook hier is het sleutelwoord weer: vertrouwen.

Laten we dat vertrouwen in de politiek terugbrengen. Laten we er voor zorgen dat mensen weer graag naar het stembureau gaan, dat ze zich betrokken voelen. 

Betrek de mensen die het aangaat

De rode draad in mijn bijdragen naar het college was vaak: betrek de mensen die het aangaat bij waar je mee bezig bent. Want dat heeft alleen maar voordelen. Je voorkomt rechtszaken en ontevreden mensen.
En dat betaalt zich terug. Het kost minder geld. En daar kan nog steeds wel een schepje bovenop. Ik kan het u allemaal niet meer zeggen, maar neem dat dan maar mee in de bagage. 

De SP heeft ervoor gekozen om deze keer niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat hebben we bewust gedaan. Niet omdat we geen goede mensen hebben, want die hebben we wel.
Alex bedankt, Marja je was een kanjer. Wat was dat de laatste keer, met die participatiewet. En Jean-Louis, ik weet dat je stond te trappelen om het te gaan doen. 

U bent nog niet van ons af

Maar we gaan onze energie steken in waar we nog beter in zijn. En dat is mensen organiseren, mensen mobiliseren, en samen met die mensen opkomen voor wat zij belangrijk vinden.
Ik zeg thuiszorg, meerdere keren, ik zeg de Hedwige, ik zeg slopen van betaalbare woningen, ik zeg afbraak van de WSW, ik zeg Dethon, ik zeg windmolens en ik kan nog wel even doorgaan.
En misschien voorzitter is het nodig om binnenkort de ramen van dit gebouw weer eens te komen lappen of de publieke tribunes te vinden. Dus voorzitter, inderdaad, u bent nog niet van ons af.
Dank u wel".

Reactie toevoegen

U bent hier