h

vacuüm huishoudtoets bijstandsgezin

6 mei 2012

vacuüm huishoudtoets bijstandsgezin

De huishoudtoets voor bijstandsgezinnen is voorlopig niet van de baan. Gemeenten willen eerst van het kabinet 'zwart op wit' hebben dat de wet niet meer geldt.
Dat betekent dat nog steeds de inkomens van inwonende kinderen meetellen voor toekenning van een bijstandsuitkering. Eerder afgewezen gezinnen moeten afwachten of ze alsnog, met terugwerkende kracht, voor bijstand in aanmerking komen.
Nadat de Kunduz-coalitie vorige week had afgesproken om de omstreden huishoudtoets te schrappen, is een vacuüm ontstaan. De maatregel die het aantal uitkeringen binnen een gezin moet beperken, ligt vast in de Wet Werk en Bijstand en een wet kan niet zomaar worden genegeerd. De toets is bovendien op 1 januari ingegaan voor nieuwe gevallen en zou op 1 juli gaan gelden voor gezinnen die al bijstand ontvangen.

De meeste gemeenten waren ver op streek met het voorbereiden van deze gezinnen op de nieuwe ontwikkelingen. Ook met het oog op meer problemen bij minima, zoals oplopende schulden, en nepverhuizingen om uitkeringen te behouden.
Gezien de vreemde ontwikkelingen omtrent de huishoudtoets en de onzekerheid of gemeenten nu wel of niet verder moeten gaan met de voorbereidingen en de handhaving van de wet bij nieuwe WWB clienten (vanaf 1-1-2012) heeft SP Hulst vragen gesteld aan de portefeuillehouder.

Naar de vragen:

U bent hier