h

SP Zomer universiteit: door Mildred van der Poorten

2 augustus 2011

SP Zomer universiteit: door Mildred van der Poorten

Het thema van deze scholing was: "De geschiedenis van het socialisme".
Een weekend waarin je leert over het verleden van de partij en samen met een uitgekozen groep partijgenoten praat over het heden en de toekomst van de partij.

Vrijdagavond na het diner, kwam Jan Marijnissen zijn opwachting maken om de groep de basispunten voor het SP beleid duidelijk te maken. Het was een prachtige avond, dus stoeltjes op het grasveld en allemaal met notitieblok naar buiten. Door zijn uitleg heb ik een beter inzicht gekregen in de weg die ik moet bewandelen binnen de SP.

Zaterdag kwam vooral de geschiedenis van het socialisme en van de andere politieke stromingen aan bod en werd ons ook duidelijk gemaakt hoe je met je ideeën en met je eigen wil andere mensen kunt bereiken en ze in kunt laten zien dat we alles kunnen veranderen, als we het maar samen doen.

Lagerhuisdebat
Zondagmorgen na het ontbijt, was er nog een Lagerhuisdebat en een workshop over hoe nu verder met de partij en wat er eventueel verbeterd kan worden.

Offers
Al met al een heel druk weekend, van ’s morgens half acht tot ’s avonds 23 uur ongeveer, maar wel heel leerzaam en leuk om andere SP-ers uit de rest van het land te leren kennen. Wat mij vooral opviel tijdens dit weekend was de evolutie binnen onze westerse maatschappijen ten aanzien van het socialisme. Het moest allemaal met een revolutie beginnen, waarbij vele doden vielen. En nog vele jaren daarna was het haast onmogelijk om openlijk uit te komen voor je idealen. Mensen werden op straat achtervolgd, verminkt, gestenigd als de bevolking wist dat ze socialisten waren. Ja, hoor ik Jan nog zeggen, gelukkig zijn die tijden voorbij, de laatste 3 generaties hebben dat soort offers niet meer hoeven brengen ! Ja dacht ik, we zijn er gelukkig een heel stuk op vooruit gegaan. Niet alleen ten opzichte van je politieke mening, maar toch ook wel je godsdienst, en zelfs je seksuele geaardheid. Het is nog niet perfect, maar hier in Europa zijn we toch op de goede weg.

Edoch, op 22 juli, amper 5 dagen na de scholing, wordt ons op heel bruuske wijze duidelijk gemaakt dat we ondanks al onze beschaving terug gaan naar de tijden van weleer.

Aanslag in Noorwegen
Heel Europa wordt opgeschrikt door een gruwelijke moordpartij die aangericht wordt in Noorwegen op een groep jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, ook op weg naar een zomeruniversiteit. De Noorse Arbeiderspartij staat ook nog heel dichtbij het socialisme en een extreem rechtsdenkende vindt dat een gevaar voor zijn land en probeert het hart van de partij en de toekomst ervan te vernietigen! Een "lone wolf", zoals het profiel van deze dader luidt: oftewel een eenzame wolf. Eenlingen die volledig zelfstandig een actie voorbereiden en uitvoeren. We zien ze de laatste jaren steeds meer.

Zondebokken
Ja, ook Nederland heeft er onlangs een gekend, en Duitsland al meerdere. Ik vraag mij af hoe dit kan, waarom komen ze nu tevoorschijn? Over het algemeen zijn het jongeren tot ongeveer 30 jaar. En dat is volgens mij te wijten aan de verandering van de maatschappij deze laatste 3 decennia. Geld in overvloed, het kon niet op. Je had niemand nodig, er was niemand waarvoor je op hoefde te komen, de jongeren vereenzaamden en leerden de waarde van sociaal gedrag niet meer. Nu de slechte tijden, afgeroepen door het neoliberale beleid terugkeren, en de jongeren hun toekomst niet meer zo rooskleurig inzien komen de frustraties naar boven. Maar wat moeten ze ermee ? Praten hebben ze nooit geleerd, samen werken aan een betere toekomst ook dus niet! Dus komt het al oude gevoel weer naar boven dat er een zondebok gevonden moet worden, eerst de Indo's toen de Surinamers, Turken, Marokkanenen en dan nu de moslims in zijn algemeenheid. We hebben al heel wat vermeende zondebokken gehad in de geschiedenis, maar steeds zie je dat dit gevoel van onbehagen ingegeven wordt in een periode van armoe voorafgegaan door een periode van welvaart.

Onbekend maakt onbemind !

Laten we de dialoog weer aangaan met elkaar, van elkaar leren en elkaars standpunten respecteren. En vooral samen werken aan oplossingen.

U bent hier