h

Hedwige en de motieven van Vlaanderen

13 augustus 2011

Hedwige en de motieven van Vlaanderen

De fractie van de Socialistische Partij in Hulst heeft vandaag schriftelijke vragen aan het college van burgemeester & wethouders gesteld. Aanleiding voor deze vragen zijn een opeenstapeling van feiten in België inzake de ontpoldering van de Hedwigepolder.

Vlaams minister-president Kris Peeters maakt van iedere gelegenheid gebruik om het Nederlandse standpunt over de ontpoldering van de Hedwigepolder te bekritiseren. Hij dreigt en schimpt en is in ieder geval niet van plan om rekening te houden met het standpunt van de inwoners en bestuurders van Hulst en Zeeland of het besluit van de Nederlandse regering.
Ook is er afgelopen week begonnen met het doorsteken van de dijk in het Nederlandse grensgebied.

De SP heeft altijd beweerd dat het de Belgen in deze om heel andere belangen gaat dan om natuurbelangen. Dat een onbewoonde Hedwige de weg vrij maakt voor een verdere uitbreiding van de haven van Antwerpen. De aap komt wat dat betreft steeds verder uit de mouw.
Onlangs bleek uit een vertrouwelijk rapport dat ook de polders rond Doel worden ingekleurd als industriezone. Het gaat om een gebied van 1.600 hectare waar bijna 400 woningen staan. Een groot deel daarvan is al onteigend en staat leeg.
Nieuw is dat de drie gehuchten, Ouden Doel, Rapenburg en Saftingen dreigen te verdwijnen. Daar wonen zo'n 60 gezinnen. Een actiecomité zal nu protestborden hangen en een petitie opstarten. De gemeente Beveren steunt de bewoners van de buurtschappen en zal bewaar aantekenen tegen de plannen voor Rapenburg en Ouden Doel. Die gehuchten liggen in natuurgebied en dat is volgens de gemeente verenigbaar met bewoning.

Deze drie buurtschappen liggen vlak tegen de Nederlandse grens heel dicht bij de Hedwigepoder. De SP vind het nu dus wel de hoogste tijd om onze zuiderburen eens naar hun werkelijke motieven te vragen.
Fractievoorzitter van de SP in Hulst Ger van Unen: “De Belgen laten eindelijk hun ware gezicht zien. Dit gaat nergens meer over en de Zeeuwen krijgen drie keer iets wat ze niet wilden: De verdieping van de Westerschelde, meer gevaarlijke industrie dicht bij de grens en verzilting van ons grondgebied.
Het wordt eindelijk tijd dat onze bestuurders aan onze zuiderburen laten blijken dat we door hebben wat de echte reden is waarom ze zich zogenaamd zo druk maken over het natuurherstel. Wat de SP betreft is het gedaan met mooi weer spelen en wordt er eindelijk eens de waarheid gesproken.”

Meer informatie:

Ger van Unen:
06-12303671

 

Hedwige blijft droog!
Verkoop Hedwigepolder?

 

U bent hier