h

Bezuiniging van 300.000 euro op de Wet voorzieningen gehandicapten.

17 september 2006

Bezuiniging van 300.000 euro op de Wet voorzieningen gehandicapten.

De fractie van de Socialistische Partij zal maandag 18 september niet aanwezig zijn bij de werkvergadering van de gemeenteraad van Hulst. Iedere fractie mag 2 afgevaardigden sturen naar de besloten werkvergadering waar gesproken gaat worden over de invulling van de bezuinigingen van 300.000 euro op de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

SP raadslid Ger van Unen: “Wij zijn het heel erg oneens met de bezuinigingen op deze groep. 300.000 euro is een fors bedrag dat volledig weggenomen wordt bij een kleine groep mensen die het toch al niet makkelijk heeft door allerlei maatregelen van de afgelopen tijd, zoals de no-claim van de zorgverzekering, de eigen bijdrage in thuiszorg en bevriezing van de uitkeringen.
Wij zullen in de openbare raadsvergadering van 21 september met alternatieven komen om toch tot een sluitende begroting te komen. We zullen bezuinigingen voorstellen op andere gebieden.
Bovendien zijn wij tegen besloten vergaderingen. We begrijpen dan ook niet waarom zo een werkvergadering besloten moet zijn. Wij vinden dat besluitvorming over pijnlijke bezuinigen, zeker als het kwetsbare groepen betreft in de openbaarheid moet plaatsvinden. Wij doen hier dan ook niet aan mee.”

Op de agenda van de raadsvergadering van 21 september a.s. staan al een aantal veranderingen in de voorzieningen voor gehandicapten en ouderen. Zo komt, als de voorstellen ongewijzigd worden aangenomen, de bijdrage voor de eigen auto en het vervoer door derden helemaal te vervallen. De norm die wordt gehanteerd om in aanmerking te komen voor een vervoersvoorziening wordt teruggebracht van twee naar anderhalf keer de bijstandsnorm. Een maatregel waar de gemeenteraad nog geen jaar geleden nog heel erg op tegen was. Voor diverse andere voorzieningen wordt een eigen bijdrage ingevoerd.

Door deze maatregelen zullen de ouderen en gehandicapten uit Hulst na 1 januari 2007, bij de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) slechter af zijn dan deze groepen in Sluis en Terneuzen . De fractie van de SP vindt dit een heel slechte ontwikkeling voor de groepen die van deze voorzieningen afhankelijk zijn. Zij zal op deze onderwerpen moties indienen.

 

 

 

U bent hier