h

SP vraagt om meer veiligheid voor bewoners.

20 september 2005

SP vraagt om meer veiligheid voor bewoners.

20-09-2005 • -Hulst-
De afdeling Hulst van de Socialistische Partij is het grondig met burgemeester Mulder eens dat Den Haag meer moet doen voor de veiligheid
in onze regio.

Naar aanleiding van het ongeluk met het containerschip Fowairet eerder deze maand roept de SP alle politieke partijen in Hulst op er bij hun statenleden, kamerleden en europarlementariërs op aan te dringen krachtig stelling te nemen tegen verdere verdiepingen van de Westerschelde. Wij hebben geen behoefte aan nog grotere containerschepen met nog meer gif aan boord.

Verder roept zij alle politieke partijen in Hulst op er bij hun statenleden, kamerleden en europarlementariërs op aan te dringen krachtig stelling te nemen tegen verdere verdiepingen van de Westerschelde. Wij hebben geen behoefte aan nog grotere containerschepen met nog meer gif aan boord.

Met man en macht wordt het levensgevaarlijke schip terug geduwd in de vaargeul

De vertegenwoordigers van de SP in alle geledingen zullen tegen verdere verdiepingen stemmen. Onze vertegenwoordigers zullen niet omkoopbaar zijn met verbredingen van de tractaatweg, de sloeweg, een HSL-lijn of andere miljoenen waarmee de havenbaronnen zullen zwaaien.
De voorzitter van SP afdeling Hulst Ger van Unen: "De bewoners van de gemeente Hulst zijn door het oog van de naald gekropen. Dit is het moment om voor de veiligheid van de bewoners op te komen. De gemeenteraad van Hulst heeft raadsbreed besloten tegen verdere verdiepingen te zijn; toon nu ook ruggengraat en laat geen andere belangen boven de veiligheid van burgers gaan.”

SP argumenten tegen de derde verdieping


PERSBERICHT VAN DE GEMEENTE VLISSINGEN:

LOSSEN CONTAINERSCHIP STILGELEGD.

23 september 2005

VLISSINGEN – Vanmorgen is om 11.00 uur het kernbeleidsteam bijeengekomen om de stand van zaken te bespreken rondom het containerschip Fowairet, dat sinds dinsdagavond in de Sloehaven ligt. Tegen de afspraken in, blijken sinds afgelopen nacht 17 containers van het schip te zijn gehaald. Loco-burgemeester L.C. Poppe-De Looff heeft Zeeland Seaports onmiddellijk opdracht gegeven het lossen te staken. Zolang de loco-burgemeester het plan van aanpak voor het lossen van het schip niet heeft goedgekeurd, mag er niets op of aan het schip worden bewogen. Veiligheid en milieu gaan hier vóór de economische belangen.

Zeeland Seaports heeft opdracht gekregen een gedegen plan van aanpak te schrijven voor het lossen van de containers en de opslag ervan. Het plan moet rekening houden met de eventuele gevolgen voor de veiligheid, het milieu, het vervoer en de opslag van de containers, inclusief controle door de douane en eventuele benodigde vergunningen. Zodra het plan van aanpak gereed is, komt het kernbeleidsteam bijeen om het te beoordelen. De deelnemers aan het kernbeleidsteam staan stand-by om opgeroepen te worden.

De 17 containers die al van de Fowairet af zijn gehaald, bevatten geen gevaarlijke stoffen. Ze zijn neergezet op een ander schip, dat langszij ligt. Het gaat om 11 containers van veertig voet en 6 containers van twintig voet. Ook het tweede schip mag pas worden verplaatst en gelost nadat de loco-burgemeester hiervoor toestemming heeft verleend, door het goedkeuren van het plan van aanpak.

De gemeente Vlissingen coördineert alle acties en de communicatie over het containerschip. Voor informatie zijn de website www.vlissingen.nl en het algemene telefoonnummer 0118 – 487000 beschikbaar.


VRAGEN VAN DE SP FRACTIE VLISSINGEN AAN DE GEMEENTERAAD:

23 september 2005 -Vlissingen- Onlangs is er een containerschip (de Fowairet) met verschillende gevaarlijke stoffen gestrand en versleept naar Vlissingen.
Uit de informatie naar de pers en de communicatie naar de Raad van Vlissingen is op generlei wijze op te maken over welke gevaarlijke stoffen het gaat.

Daarom de volgende vragen;

1. Welke gevaarlijke stoffen zijn er aan boord van de Fowairet?

2. Is er ook sprake van enige vorm van wapentuig in de containers?

3. Hoe groot is het gevaar voor de inwoners van Vlissingen en omstreken?

4. Is er eventueel een evacuatieplan voor deze bewoners?

Gezien de situatie graag zo spoedig mogelijk schriftelijk antwoord.

 

U bent hier